lauantai 3. joulukuuta 2016

2. FCI rotupohdintaa

Joulukalenterin kakkosluukku pitää sisällään toivottua, rotupohdinta tekstiä. Joskus pienenä koirakirjaa selatessa ei tainnut olla juurikaan väliä millaisen koiran olisin ottanut, kuhan vaan olisin saanut. No, tänä päivänä on alkanut löytyä niitä suosikkeja ja myös inhokkeja, joten katsellaas lähemmin... 

FCI1 - Ehdottomasti mun suosikki ryhmä. Loppujen lopuksi koirakirjankin selaaminen rajoittui paimenten kuviin ja teksteihin. Jossain kohtaa, vuosi taisi olla 2007 ja siitä eteenpäin olin vahvasti sitä mieltä, että joku paimen mulle tulee. Loppujen lopuksi mielirotujen top kolmoseen mahtui pitkäkarvainen collie, saksanpaimenkoira ja belgianpaimenkoira groenendael. Kohtalon puuttuessa peliin belgin muunnos vaihtui tervuun ja rotu vei kyllä mennessään. 
Rotuja mitä voisin tästä ryhmästä itselläni nähdä joskus... tietenkin belgit, laekenoisia lukuunottamatta kaikki muunnokset on potentiaalisia mulle. Myös sheltti ja bordercollie ovat mahdollisia. FCI2 - Nyt mun täytyy sanoa, että tässä on sellainen roturyhmä, joka ei ole oikeastaan koskaan mun mielenkiintoa herättänyt millään tavalla. Jotenkin en koe "omakseni" molosseja. Tosin nyt, kun asun täällä maalla, niin olen joskus miettinyt, että suuri laumanvartija olisi pihalle ihan passeli. Rotua en todellakaan ole saanut vielä selville. Toisaalta olen joskus hetken haaveillut snautserista ja se olisikin varmasti tämän roturyhmän ainut potentiaalinen, mikä mulla voisi olla, mutta epäilen vahvasti. FCI3 - Tämä roturyhmä taitaa olla ykkösen jälkeen lähimpänä mun sydäntäni. Vaikka terrieri on aina terrieri, niin joku niissä viehättää silti. Joskus muistan katselleeni saksanmetsästysterrerin kuvaa koirakirjoista ja pinnallinen, kun olen, tai okei ehkä en osannut lapsena ajatella aluksi kuin ulkonäön perusteella :D niin mustaruskea väri viehätti. Nythän monen sattumusten summana mulla on yhteisomistuksessa saksalainen, tosin ruskea väriltään, mutta hyvä sekin. 
Mulle muuten potentiaalisia terriereitä ovat ehdottomasti staffordshirenbullterreri ja amerikan staffordshirenbullterrieri. Nykyään myös jackrusselit on kiilanneet aika korkealle mun listoilla. FCI4 - Tässä on toinen roturyhmä, joka ei ole koskaan herättänyt minussa mitään "pakko saada" fiiliksiä. JOS  ottaisin mäyräkoiran, se olisi ehdottomasti pitkäkarvainen kaniinimäyräkoira, ihan vaan siksi, että ne ovat pieniä ja söpöjä.FCI5 - Ryhmä, joka pitää sisällään hyvin erilaisia koiria. Ihan kaikista todellakaan en ole haaveillut, mutta suurinosa tästä ryhmästä miellyttää omaa silmääni kovasti. Mulla on aina ollut salainen haave, joka ei ole kohta enää kovin salainen, mutta siis salainen huskyhaave. Joskus vielä otan oman huskyn. Joskus haaveilin paimensukuisesta lapinkoirasta, mutta se haave on taaksejäänyttä. Oikeastaan muista en osaa sanoa. Akita olisi ehdottoman kaunis koira, mutta rotu ei todellakaan ole mua varten. Pienimmistä pystykorvista spitzit voisivat olla mahdollisia mun laumassa, mutta ei ainakaan ihan lähitulevaisuudessa.FCI6 - Miten musta tuntuu, että näitä rotuja, mitkä ei mua liikuta millään asteella, niin löytyy koko ajan lisää? Tässä roturyhmässä on 2 koiraa mitä olen joskus ajatellut ja ne ovat dreeveri ja beagle. FCI7 - Tääkin menee siihen kategoriaan, että en usko omistavani koskaan koiraa kyseisestä roturyhmästä. Setterit ovat ainoitia potentiaalisia, mutta epäilen. Setterit ovat mielestäni kauniita ja elegantteja, mutta koska näistäkin olen kovin rajoittunut niin valitsisin punaisen irlanninsetterin tai sitten englanninsetterin. FCI8 - Nyt alkaa jo taas vähän nostaa munkin mielenkiintoni päätään, kun päästiin ryhmään kahdeksan! Pienenä olin kovasti sitä mieltä, että mulle tulee labradori. Mulle jumankauta tuli monta vuotta vaalea labradori, mutta kuinkas sitten kävikään. Ei ole labbista näkynyt. Mutta siis eritoten labradorit ovat lähellä sydäntäni. En vaan ymmärrä, kun niistä kaikki tai suurinosa on lihavia, koska se kuuluu rotuun? Miksi jonkun rodun täytyy olla lihava? 
Labradorin lisäksi olen tästä ryhmästä joskus pitänyt potentiaalisena novascotiannoutajaa, sileäkarvaistanoutajaa ja walesinspringerspanielia. FCI9 - Sitten ihanat seurakoirat ja kääpiökoirat <3 
Tästä ryhmästä sanon vaan yhden ja se olisi ehdottomasti lhasa apso. Kyllä. Koira josta näkyy nenän lisäksi joskus kielikin. Ehdottomasti ottaisin lhasa apson ja sitten vaan harjailisin sitä ja puunaisin ja katsoisin sen hauskaa ulkonäköä. Ehkä sitten mulle eläkepäiviksi?FCI10 - viimeisimpänä, mutta ei toki vähäisimpänä on vinttikoirat. Joskus nää on ihan meinanneet vakavissaan olla mun mielessä, mutta näistäkin vain yksi, whippet. Whippetin ottaisin jos näistä valita pitäisi. Jos ajatellaan ihan yhteenvetoa näistä. Niin mun mielestä jokaisen ryhmän koirien pitäisi kuitenkin jossain määrin saada toteuttaa itseään siinä mihin ne on jalostettu. Jokaisen rodun pitäisi päästä työskentelemään niille tyypillisellä tavalla. Sen takia joitain on karsiutunut suoraan pois mun listoiltani, koska tiedän, että mulla ei olisi esim. beaglelle tarjota sen tarvitsemaa elämää. Tietenkään ei pidä yleistää, jokaisessa rodussa on tietenkin erilaisia yksilöitä ja kuka mihinkin sopeutuu. 
Osan kuvista lainasin tylysti googlesta.


1 kommentti:

  1. On mennyt ihan arjen tohinassa tämäkin postaus ohi. Tää oli myös tosi kiva, mielenkiintoinen :-) Heh huskyt on <3

    VastaaPoista

kommentoi..